Kantoor DHL EFSS te Maastricht

DHL, de wereldwijde logistieke dienstverlener, vervoert op jaarbasis 40 miljoen kilo vracht en 2 miljard zendingen. Om die klus te klaren, beschikt het bedrijf in 220 landen over ruim 300.000 medewerkers, 76.200 voertuigen en meer dan 250 vliegtuigen. In Nederland zijn ongeveer 10.000 mensen werkzaam bij DHL, waarvan ruim 350 bij het European Financial Shared Services (EFSS) center in Maastricht. De medewerkers van dit centrum zijn gemiddeld 34 jaar, hebben 25 verschillende nationaliteiten, spreken 34 talen en zijn veelal hoog opgeleid. Na 10 jaar elders in Maastricht gevestigd te zijn geweest, verhuisde het centrum in november 2011 naar het voormalige kantoor van de Kamer van Koophandel bij het Geusselt Stadion.

De situatie

Het 12 verdiepingen hoge torengebouw, waarin EFSS er 10 gebruikt, heeft de ruimte en faciliteiten om de financieel specialisten nu en in de toekomst een optimale werkplek te bieden. In de loop van zijn bestaan is het centrum van een puur administratieve functie voor enkele Europese landen uitgegroeid tot een financieel expertisecentrum van waaruit hoogwaardige en complexe financiële diensten worden verzorgd voor diverse bedrijfsonderdelen van DHL in heel Europa. Een onbedreigde continuïteit van het centrum is dan ook van het grootste belang en daarom werd bij de verhuizing veel aandacht besteed aan de beveiliging van het pand. De voorzieningen voor toegangscontrole en inbraak- en branddetectie die reeds aanwezig waren, voldeden echter niet aan de eisen van betrouwbaarheid en flexibiliteit die DHL eraan stelt.

De oplossing

Om deze flexibiliteit te realiseren, werden alle essentiële deuren in het hele pand, van de parkeergarage tot de toegangsdeuren op de etages, voorzien van Paxton Net2 plus deurcontrollers die zijn opgenomen in een Paxton Net2 toegangscontrole systeem. Omdat de financiële bedrijfsactiviteiten zeer hoge eisen stellen aan de IT infrastructuur, was er in het pand een volledig nieuw redundant datanetwerk geïnstalleerd. Hierin zijn alle gebouw-, beveiligings- en datafuncties geïntegreerd. Bovendien biedt het datanetwerk de mogelijkheid van ‘Power over Ethernet’ (PoE). De PoE-technologie is ontworpen om spanning en data te leveren via één standaard twisted pair-kabel in een ethernetnetwerk. De technologie wordt gebruikt om daarvoor geschikte netwerkapparatuur van stroom te voorzien. Het gebruik van PoE maakt dus afzonderlijke voedingskabels en -adapters overbodig.  Dit is vooral handig in gevallen waar stroomvoorziening via een wandcontactdoos moeilijk te realiseren is, zoals vaak bij deurcontrollers het geval is. Daarom is voor de beveiliging van het DHL-pand gebruik gemaakt van deurcontrollers met PoE, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigde. Dit systeem vereist een voedingsunit die voldoet aan de norm IEEE 802.3af of IEEE 802.3at. De Paxton-voeding zorgt ervoor dat de ethernetgegevens en de DC-spanning gescheiden worden. De spanning wordt via twee 12 V-aansluitingen aan de bovenzijde van de voeding aan de controller geleverd, terwijl de datagegevens ongewijzigd worden doorgegeven op de ethernet-uitgangspoort aan de onderzijde van de voeding. Alle deurcontrollers zijn op MAC-niveau maximaal afgeschermd tegen sabotage en vandalisme. Alleen de bewakingscamera’s zijn in een gescheiden netwerk opgenomen, maar deze keuze heeft alleen te maken met de vereiste bandbreedte. Bij de deuren is doelbewust gebruik gemaakt van Paxton P50 multiformat-lezers die een maximale gebruiksflexibiliteit mogelijk maken. De parkeergarage is ook buiten kantooruren toegankelijk doordat de toegangspoort ervan telefonisch bediend kan worden via de Net2 Caller ID lezer. Deze zorgt ervoor dat iedere telefoon kan worden gebruikt als een Net2 kaart of -tag om toegang te krijgen tot de garage.

 

De uitdaging

DHL kwam in contact met installateur Secure 4 U met vestigingen in Weert en Heerlen. Om een goede keuze te maken werden drie partijen met elkaar vergeleken.
Prijstechnisch sprong het Net2 systeem van Paxton er al uit, maar doorslaggevend was de demonstratie in het Experience Center van Paxton in Breda. Die bewees onomstotelijk hoe gemakkelijk het systeem door de gebruiker zelf kan worden aangepast. Hier lag ook de echte uitdaging, want door de vele internationale contacten door heel Europa en daarbuiten vereiste de toegankelijkheid van het gebouw een hoge mate van veilige flexibiliteit, ook buiten de normale kantooruren.

 

De voordelen

Het grote voordeel van het Net2 systeem schuilt in zijn gebruiksvriendelijkheid. Pasjes zijn zeer snel aan te maken, compleet met alle mogelijke autorisaties voor deuren en geldigheidsduur. Als een bezoeker van tevoren is aangekondigd en zijn gegevens zijn opgenomen in de software, dan is het werkelijk secondewerk. Vergeet een bezoeker bij vertrek zijn pasje in te leveren, dan verliest dit na de ingestelde tijd automatisch zijn geldigheid. Voor bezoekers die al over een pasje beschikken (bijvoorbeeld van andere DHL-vestigingen), hoeft vaak geen nieuwe toegangspas aangemaakt te worden. Als de bestaande pas compatibel is met de Paxton P50 Multiformat-lezers, volstaat namelijk het inlezen van de pas gegevens en het eraan toekennen van de vereiste autorisaties. Dit geeft als extra voordeel dat rekening gehouden kan worden met de voorkeuren van de gebruikers. De ene heeft immers liever een pasje van sleutelhanger formaat terwijl de ander de voorkeur geeft aan het model van een ISO-kaart. De Net2 software draait op een standalone PC en kan door de installateur snel en op afstand onderhouden worden. Verder is het systeem zo opgebouwd dat bij storing van een controller deze eenvoudig vervangen kan worden: gewoon een kwestie van de defecte eruit trekken en de nieuwe erin steken. De software herkent de apparatuur en laadt automatisch alle benodigde gegevens. De Net2 Pro software is overigens licentievrij: als hij eenmaal door de klant is aangeschaft, hoeft er nooit meer te worden bijbetaald voor software updates of uitbreidingen. De vereiste en gerealiseerde flexibiliteit van het systeem heeft ook tot gevolg dat het eenvoudig ‘plug & play’ uitbreidbaar is, bijvoorbeeld met het verlichtings- of brandmeldsysteem en ook andere deelsystemen van Paxton zijn eenvoudig met het systeem te koppelen. Doorgaans is het aanpassen van een systeeminstelling voldoende om dit te bereiken. Uiteraard speelde dit ook bij de installatie een belangrijke rol. Alle lezers bevinden zich binnen het onmiddellijke bereik van een controller, wat de installatiewerkzaamheden tot een minimum beperkte. Geen wonder dat het hele systeem, bestaande uit meer dan 35 doorgangen, binnen een tijdsbestek van 6 weken gerealiseerd kon worden.

 

Download de case study hier.

DHL te Maastricht

 

Soort bedrijf:

  • Logistieke dienstverlener in zendingen

 

Locatie:

  • Maastricht

 

Specificaties:

  • Deuren op 10 verdiepingen
  • 350 medewerkers

 

Gevraagde oplossing:

  • Toegang buiten kantooruren
  • Gebruiksvriendelijk systeem
  • Veilige flexibiliteit

 

Resultaat:

  • Deuren voorzien van Net2 plus controllers
    en caller ID lezer voor toegankelijkheidbuiten kantooruren

 

Paxton producten:

  • Net2 plus deurcontrollers
  • Mifare P50 Multiformat lezers
  • Net2 Caller ID lezer
  • Net2 Pro software

Lees onze andere case studies